dinsdag 3 juli 2007

Onderwijs in het land

Alle leerlingen tussen de acht en 14 jaar moeten de canon van de Nederlandse geschiedenis leren. De 50 onderwerpen worden opgenomen in de kerndoelen van het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs.

De geschiedenis van Nederland in 50 hoofdstukken loopt van hunebed tot euro.

Zo begint de canon met de hunebedden uit de Steentijd, en eindigt met de euro en de Europese eenwording. Daartussenin komen onder veel meer Erasmus, Willem van Oranje, koning Willem I, Rembrandt, de Statenbijbel, de Amsterdamse grachtengordel, de Rotterdamse haven, de eerste spoorlijn, Hugo de Groot, de Grondwet, de Tweede Wereldoorlog, de Holocaust, de Indonesische onafhankelijkheid, premier Willem Drees en het ontstaan van de verzorgingsstaat aan bod.

Het is geen dorre zak met feitjes geworden, zegt Van Oostrom, die de leiding heeft gegeven aan het project. ‘Het ging erom die elementen te vinden die belangrijk zijn, maar die zich ook laten presenteren op een manier waar jonge kinderen iets mee kunnen.

Want het is waardevol: het zou zonde zijn het alleen maar als overhoorkennis te brengen.’

"En, is er in het onderwijs ook nog aandacht voor andere landen?" "Natuurlijk," zei een docent, "leerlingen kunnen zelf aangeven welke onderwerpen ze graag willen bespreken. Dan springen we daar als docenten ook altijd graag op in."

Geen opmerkingen: